KoV kritiserar privatleasingavtalen - Motorbranschen

KoV kritiserar privatleasingavtalen

– Vi ser att avtalen är otydliga och svåra att förstå. Konsumenten riskerar även att drabbas av stora, oförutsedda utgifter. Nu hoppas vi att branschen ser över riktlinjer och rekommendationer för privatleasing, säger Martin Ekelöf, jurist på Konsumentverket i ett pressmeddelande med anledning av granskningen.

Konsumentverket menar i sin kritik att leasingföretagen marknadsför leasing som ett enkelt, bekvämt och krångelfritt alternativ. Konsumentverkets genomgång av avtalen visar att det finns gott om fallgropar. Leasing omfattas vare sig av konsumenttjänstlagen eller konsumentköplagen.

– Därför är det extra viktigt att branschen agerar för att få fram tydligare avtal som konsumenterna förstår, säger Martin Ekelöf i pressmeddelandet. Konsumentverket uppger att de kommer att gå vidare med tillsyn i flera fall där avtalen innehåller villkor som myndigheten bedömer är oskäliga eller vilseledande.

– Innan Konsumentverket inledde vi själva en dialog med finansbolagen och Finansbolagens förening eftersom MRF såg en del otydligheter i leasingavtalen. MRF håller även på att utarbeta en branschgemensam folder för att uppnå en enhetlig definition av normalt slitage. Vi kommer att påskynda dialogen med finansbolagen, det är viktigt med tydlighet, att konsumenten vet vad avtalsvillkoren innebär samt konsekvenser om man bryter dem, säger MRF:s förbundsjurist David Norrbohm i en kommentar till utspelet.

Tre viktiga stötestenar är innebörden av normalt slitage, överskriden körsträcka och uppsägning av avtal i förtid.

Läs KoV:s granskning