Viktigt med starka ÅFF i Sverige

En starkare lagstiftning till återförsäljarens förmån inom bland annat rätten att sälja till annan bilhandlare har inte påverkat Bilias förvärv av BMW-återförsäljare i Belgien och Luxemburg. Det berättar Bilias koncernchef Per Avander när vi frågar honom dels om avtalsjuridiken kring förvärven, dels allmänt om styrkeförhållandet återförsäljare-generalagent.

Detta gör vi med anledning av European Car Dealers (ECD är en underavdelning inom den europeiska bilhandels- och verkstadsorganisationen CECRA) uppmaning om att återförsäljarföreningarna måste flytta fram sina positioner gentemot generalagenterna.

Länk: https://www.norad.se/battre-dialog-aff-ga-onskas-av-cecra/

– Vi har förvärvat alla bolag i samförstånd med de olika generalagenterna där de har varit involverade i ett ganska tidigt skede, inleder Per Avander sin kommentar och fortsätter:

– Vi tycker att det fungerar i de flesta fall bra. Ibland försöker vissa GA få, utöver åf-avtalet, in några så kallade ”side letters” med specifika krav och vissa begränsningar.

När det gäller styrkebalansen mellan återförsäljare och generalagent avseende risken för allt för ensidiga avtal till generalagentens fördel framhåller även Per Avander vikten av att kunna vara en stark motpart.

– Här gäller det att ha en stark återförsäljarförening (ÅFF) som tillsammans med åf-styrelsen kan stå upp för återförsäljarna och deras rätt i förhandlingarna. Avtalsförhandlingar skall aldrig ske direkt med enskilda återförsäljare, utan det är en av föreningens viktigaste frågor, menar Per och lyfter fram MRFs övergripande roll i att stödja enskilda medlemmar och ÅFF.

– Självklart är juridiskt bistånd. Även ha kunskap om olikheterna mellan olika länder, typ Belgien och Luxemburg. MRF kan även hjälpa till med en ”helhetsbedömning” om vad som är rimligt eller orimligt eftersom MRF kan se in i många varumärkens avtalsförhandlingar, säger Per Avander, koncernchef Bilia.

Dela via mail

Bilhandel

Begagnatmarknaden – maj 2020

Tabellförklaring: Nybilshandel: Är begagnathandel via de bilhandelsföretag som också säljer nya bilar. Övrig bilhandel: Handel via bilhandlare som inte har nybilsförsäljning, … Läs mer

Webbinarium nya MRF Begtest 4.0

Välkommen att delta på webbinarium där vi presenterar nya MRF Begtest 4.0 och dess nyheter samt...

Läs mer

MRFs webbinarium om distansförsäljning

MRFs webbinarium i bilhandelsjuridik med inriktning på distansförsäljning är uppskattat bland deltagarna – både sett till...

Läs mer
Visa alla