Allt fler verkstäder klara för Godkänd Bilverkstad - Motorbranschen

Allt fler verkstäder klara för Godkänd Bilverkstad

– Det innebär att tolv procent av landets bilverkstäder uppfyller kraven för kvalitetsstandarden, vilket är bra. Vi vet också att ytterligare cirka 300 verkstäder till är på gång, som har påbörjat sitt arbete med att ta upp standarden, berättar Joachim Due-Boje på MRFs verkstadssektion och som tillsammans med SFVFs Ulf Stefansson utgör styrgruppen för GBV.

Han berättar att det finns två stora grupper som kommit långt i sitt arbete med Godkänd Bilverkstad. Det är dels VW Group, Mekonomen, Autoexperten och andra kedjor som idag utgör de största andelarna bland de verkstäderna som klarat den årliga kontrollen.

En myndighet som följer arbetet med GBV är Konsumentverket. De ser positivt på detta och backar upp branschinitiativet. Deras förhoppning är att branschinitiativet ska leda till färre konsumentproblem och att branschen återupprättar sitt rykte.

Det berättar Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket och som har ett vakande öga över de konsumenträttsliga frågorna inom bland annat motorbranschen.

– Samarbetet med MRF och SFVF består i att Konsumentverket har fungerat som ett bollplank i framtagandet av Godkänd Bilverkstad. Det innebär att vi har varit med sedan start och haft synpunkter på hur arbetet ska se ut och vilka krav som skulle ställas på verkstäderna. Vi bevakar nu hur arbetet fortlöper för att se om initiativet har den positiva effekt som vi önskar, förklarar Charlotte Söderlund.